1 Afval verzamelen

Textiel

Lever jij je oude kleding al gescheiden in? Twee derde van al het afgedankte textiel belandt bij het restafval en wordt verbrand in plaats van gerecycled, dat is zonde! Bedrijven met oude bedrijfskleding en uniformen kunnen deze eerst professioneel laten vernietigen, voordat het voor recycling wordt ingezet.

Waarom scheiden?

Het leuke van kleding en schoenen is dat je ze veelvuldig kunt gebruiken. Als je er zelf op uitgekeken bent, maar het materiaal nog in goede staat is, dan kunnen anderen er nog plezier van hebben. Wanneer hergebruik niet meer mogelijk is, worden de materialen gerecycled. Zodoende mogen versleten en gescheurde kleding, maar ook oude gordijnen in de speciale textielbak. Als het maar wel schoon en droog is.

Hoe verzamelen?

Het is belangrijk dat je de kleding in een plastic zak stopt voordat je het in een textielbak gooit. Zo voorkom je dat er vocht bij komt en de kleding beschadigd. Schoenen met veters die nog gedragen kunnen worden kan je het beste aan elkaar binden, dan blijven ze netjes bij elkaar. Gaat het om oude uniformen, of kleding die om een andere reden niet terug op de markt mag komen? Laat dit dan eerst professioneel vernietigen! Als bedrijf kan je textiel het beste inzamelen in rolcontainers, wanneer er veel textiel vrijkomt kan je ook van afzetcontainers gebruikmaken.

Wat zegt de wet?

Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat als er meer dan 40 kg textiel per week vrijkomt, je verplicht bent om deze stroom te scheiden van het restafval.

Hoe wordt het verwerkt?

Stap 2: Textielrecycling
Hoe wordt het verwerkt? image