Textiel

Stap 1

Inzameling textiel

Lever jij je oude kleding al gescheiden in? Tweederde van al het afgedankte textiel belandt bij het restafval en wordt verbrand in plaats van gerecycled, dat is zonde! Bedrijven met oude bedrijfskleding en uniformen kunnen deze eerst professioneel laten vernietigen, voordat het voor textielrecycling wordt ingezet.

Waarom scheiden?

Het leuke van kleding en schoenen is dat je ze veelvuldig kunt gebruiken. Als je er zelf op uitgekeken bent, maar het materiaal nog in goede staat is, dan kunnen anderen er nog plezier van hebben. Wanneer hergebruik niet meer mogelijk is, worden de materialen gerecycled. Zodoende mogen versleten en gescheurde kleding, maar ook oude gordijnen in de speciale textielbak. Als het maar wel schoon en droog is.

Hoe verzamelen?

Het is belangrijk dat je de kleding in een plastic zak stopt voordat je het in een textielbak gooit. Zo voorkom je dat er vocht bij komt en de kleding beschadigd. Schoenen met veters die nog gedragen kunnen worden kan je het beste aan elkaar binden, dan blijven ze netjes bij elkaar. Gaat het om oude uniformen, of kleding die om een andere reden niet terug op de markt mag komen? Laat dit dan eerst professioneel vernietigen! Als bedrijf kan je textiel het beste inzamelen in rolcontainers, wanneer er veel textiel vrijkomt kan je ook van afzetcontainers gebruikmaken.

Wat zegt de wet?

Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat als er meer dan 40 kg textiel per week vrijkomt, je verplicht bent om deze stroom te scheiden van het restafval.

Stap 2

Textielrecyling

95% van al het afgedankte textiel kan voor hergebruik of textielrecycling worden ingezet. Dit geeft aan hoe belangrijk het is deze stroom te scheiden van het restafval. Ook kleding die kapot en versleten is, poetsdoeken, oud beddengoed en knuffels vallen onder textiel en kunnen gerecycled worden.

Hoe wordt textiel verwerkt?

Al het verzamelde textiel wordt gesorteerd. Als eerst op soort en daarna op kwaliteit. Kan de kleding nog gedragen worden? Dan komt het vaak in het buitenland terecht, bij landen in Afrika of Oost-Europa. Kapotte en versleten kleding, of bijvoorbeeld professioneel vernietigde kleding, wordt ingezet voor recycling.

Hoe wordt textiel gerecycled?

Kleding en ander textiel dat niet in de originele vorm bruikbaar is, kan goed worden ingezet voor textielrecycling. Bijvoorbeeld om poetslappen van te maken. Ook kunnen de materialen vermalen worden totdat er alleen nog maar vezels overblijven, vervezelen heet dat. Vaak zijn deze vezels een bonte verzameling van kleur waar nieuwe producten van worden gemaakt, zoals tassen en dekens. Het kan ook als vulmateriaal voor onder andere meubilair worden ingezet.

Stap 3

Circulaire producten van textiel

Bij textielrecycling worden de gerecyclede vezels van oudsher grotendeels toegepast in de non-woven industrie. Je kunt daarbij denken aan de automobielindustrie en witgoed. Voorbeelden zijn: binnenzijde van autodaken, dashboards en deurpanelen van auto's, isolatie van wasmachines en vaatwassers, filtermateriaal, akoestische panelen en isolatie, maar ook allerlei viltproducten voor bijvoorbeeld tassen. Door vervezeling van vezels uit met name jeans, acryl en viscose kunnen nieuwe garens gemaakt worden. Hier kun je weer perfect kleding, handdoeken, lakens, dekens en dweilen van maken. Kortom vele toepassingen zijn mogelijk. Neem vooral contact met ons op als je wilt bekijken wat er voor jou interessant is om terug af te nemen.

Jouw textiel laten inzamelen?

Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte!

textiel

Gerecycled textiel terug kopen?

Zoals bijvoorbeeld deze notitieboekjes van gerecycled textiel. Of één van de andere 30.000 artikelen!

Of als vulling en garens?

Om nieuwe kleding te maken of producten te vullen.

textielvezels

Contact

De Graaf Groep B.V.
Hertzstraat 10
1446 TG Purmerend
Nederland
info@degraafgroep.nl
Tel: 0299-223 888
KVK: 36042774
BTW: NL802460550B01
BANK: NL80 ABNA 0410 4031 13

Nieuwsbrief ontvangen?