1 Afval verzamelen

Plastic, Kunststof & PMD

Het scheiden van plasticafval oftewel kunststofafval is voor veel mensen gelukkig al een gewoonte. Velen kennen ook de PMD (Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) inzameling van thuis, maar ook bij bedrijven kan je deze stroom prima scheiden!

Waarom scheiden?

Kunststofafval wordt bij voorkeur gebruikt voor de productie van nieuwe producten. Daarnaast verbranden ze in de energie- en industriële sector kunststofafval om energie op te wekken. De kunststoffen die bij een doorsnee bedrijf vrijkomen bestaan voornamelijk uit verpakkingsmaterialen en daarnaast bijvoorbeeld uit bouwmaterialen en kunststofartikelen. Kunststof kun je opdelen in harde kunststoffen zoals PET-flessen en zachte kunststoffen zoals verpakkingsfolie. Wanneer er naast plastic verpakkingen ook drankenkartons en metalen verpakkingen gelijktijdig worden aangeboden noemen we de stroom PMD.

Hoe verzamelen?

Belangrijk bij de verzameling is dat alle verschillende soorten kunststof goed van elkaar worden gescheiden. Zo kan je folie eenvoudig verzamelen in daarvoor bestemde zakken en bestaan er ook speciale zakken voor EPS (piepschuim) en PMD. De harde kunststoffen dien je ook van elkaar te scheiden en als monostromen aan te bieden. PS, PP, PET, PE en PVC verzamel je dus apart van elkaar. Gemengde, vervuilde, gelamineerde of gelijmde kunststoffen kunnen helaas niet gerecycled worden, dus goede scheiding is echt belangrijk! Wij kunnen de gescheiden stromen incidenteel ophalen of in abonnementsvorm. Verzamelde folie in Pak een Zak zakken kunnen wij gezamenlijk met de papierstroom ophalen om  extra transporten te voorkomen. Een kostenvoordeel door het scheiden van plastic uit je restafval is snel behaald.

Wat zegt de wet?

Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat je als bedrijf folie geheel gescheiden van het restafval moet aanbieden. De maximale herbruikbare hoeveelheid per week EPS (piepschuim) dat toegestaan is in het restafval is 1 rolcontainer van 240 liter per week. Voor kunststof bekertjes maximaal circa 500 bekertjes per week, overige kunststoffen totaal 25 kilo per week en maximaal 5 autobanden per week.

Wat wordt er van gemaakt?

Stap 3: Duurzame kantoorartikelen
Wat wordt er van gemaakt? image