Plastic, Kunststof & PMD

Stap 1

Inzameling plastic, kunststof & PMD

Het scheiden van plasticafval oftewel kunststofafval is voor veel mensen gelukkig al een gewoonte. Velen kennen ook de PMD (Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) inzameling van thuis, maar ook bij bedrijven kan je deze stroom prima scheiden!

Waarom scheiden?

Kunststofafval wordt bij voorkeur gebruikt voor de productie van nieuwe producten. Daarnaast verbranden ze in de energie- en industriële sector kunststofafval om energie op te wekken. De kunststoffen die bij een doorsnee bedrijf vrijkomen bestaan voornamelijk uit verpakkingsmaterialen en daarnaast bijvoorbeeld uit bouwmaterialen en kunststofartikelen. Kunststof kun je opdelen in harde kunststoffen zoals PET-flessen en zachte kunststoffen zoals verpakkingsfolie. Wanneer er naast plastic verpakkingen ook drankenkartons en metalen verpakkingen gelijktijdig worden aangeboden noemen we de stroom PMD.

Hoe verzamelen?

Belangrijk bij de verzameling is dat alle verschillende soorten kunststof goed van elkaar worden gescheiden. Zo kan je folie eenvoudig verzamelen in daarvoor bestemde zakken en bestaan er ook speciale zakken voor EPS (piepschuim) en PMD. De harde kunststoffen dien je ook van elkaar te scheiden en als monostromen aan te bieden. PS, PP, PET, PE en PVC verzamel je dus apart van elkaar. Gemengde, vervuilde, gelamineerde of gelijmde kunststoffen kunnen helaas niet gerecycled worden, dus goede scheiding is echt belangrijk! Wij kunnen de gescheiden stromen incidenteel ophalen of in abonnementsvorm. Verzamelde folie in Pak een Zak zakken kunnen wij gezamenlijk met de papierstroom ophalen om  extra transporten te voorkomen. Een kostenvoordeel door het scheiden van plastic uit je restafval is snel behaald.

Wat zegt de wet?

Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat je als bedrijf folie geheel gescheiden van het restafval moet aanbieden. De maximale herbruikbare hoeveelheid per week EPS (piepschuim) dat toegestaan is in het restafval is 1 rolcontainer van 240 liter per week. Voor kunststof bekertjes maximaal circa 500 bekertjes per week, overige kunststoffen totaal 25 kilo per week en maximaal 5 autobanden per week.

Stap 2

Verwerking plastic, kunststof & PMD

Plasticafval oftewel kunststofafval kan goed gebruikt worden om nieuwe producten van te maken. Niet alleen de bekende gerecyclede producten zoals plastic tasjes en andere verpakkingsmaterialen, maar ook de artikelen op kantoor zoals pennen en rekenmachines!

Hoe wordt kunststof verwerkt?

Als je kunststof gescheiden hebt verzameld halen wij het bij je op met onze milieuvriendelijke wagens. Wanneer het om zakken met folie gaat kunnen we deze zelfs in combinatie met het papier ophalen om zo het aantal transporten te minimaliseren. Als klant ontvang je van ons inloggegevens voor je persoonlijke online omgeving, waar je de gewichten van je ledigingen kunt bekijken en downloaden. Aangekomen op onze verwerkingslocatie kijken we de kunststoffen na en verwijderen wij eventuele vervuiling. Vanuit de MVO gedachte vragen we hierbij hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gescheiden kunststofstromen worden in balen geperst om het vervoer te minimaliseren.

Hoe wordt kunststof gerecycled?

Het kunststofafval wordt vermalen in stukjes van circa 10 mm en noemen we maalgoed. Dit wordt gewassen, nogmaals gescheiden op soort en gedroogd. Het maalgoed kan direct al worden ingezet voor de productie van nieuwe producten. Het maalgoed kan ook worden omgesmolten om er een monostroom grondstof van te maken en de mogelijkheid te creëren om stoffen zoals kleurstoffen toe te voegen. Van deze vloeistof worden slierten gemaakt die door met water te koelen hard worden en in stukjes worden gesneden. Deze korrels heten regranulaat en zijn perfect om als hoogwaardige grondstof te gebruiken voor nieuwe duurzame producten zoals pennen, rekenmachines en andere kantoorartikelen.

Stap 3

Circulaire producten gemaakt van plastic, kunststof & PMD

Duurzame kantoorartikelen zijn er in allerlei soorten en maten!

Hierbij verwacht je misschien gerecycled printpapier en gerecyclede hygiëneproducten, maar wist je dat ook rekenmachines, pennen, ordners en zelfs nietjes van gerecyclede grondstoffen worden gemaakt? Zo zijn er nog veel meer gerecyclede producten en andere duurzame producten in de onze webshop te vinden! Deze producten en andere producten met duurzame eigenschappen noemen we de 'Duurzame keuze' producten en zijn voor de herkenbaarheid voorzien van een groen logo met blaadjes.

Circulaire economie

De Graaf wil graag de circulaire economie stimuleren. Onderdeel hiervan is het terugleveren van kantoorartikelen voor iedere werkplek gericht op duurzaam ondernemen. Vandaar dat we niet alleen afval duurzaam en gescheiden willen verzamelen met ZeroWaste, maar ook duurzame kantoorbenodigdheden gemaakt van afval willen terugleveren. Zo maken we de cirkel rond. En nee, dit hoeft helemaal niet duurder te zijn! Als jij aangeeft wat je huidige kosten zijn zoeken wij daarvoor naar een duurzame oplossing.

Jouw plastic, kunststof & PMD laten inzamelen?

Neem direct contact op voor een vrijblijvende offerte!

folie

Gerecycled plastic, kunststof & PMD terug kopen?

Zoals bijvoorbeeld deze rekenmachines, maar ook pennen, mappen, of ordners. Of één van de andere 30.000 artikelen!

Of als gerecyclede pennen?

Zoals bijvoorbeeld deze gerecyclede pennen. Of één van de andere 30.000 artikelen!

Contact

De Graaf Groep B.V.
Hertzstraat 10
1446 TG Purmerend
Nederland
info@degraafgroep.nl
Tel: 0299-223 888
KVK: 36042774
BTW: NL802460550B01
BANK: NL80 ABNA 0410 4031 13

Nieuwsbrief ontvangen?