1 Afval verzamelen

GFT & Swill

Heeft jullie bedrijf een bedrijfskantine of zijn jullie zelf een horecabedrijf? Dan hebben jullie waarschijnlijk ook een grote hoeveelheid GFT- en swillafval. De wetgever verwacht dan dat je de stroom apart inzamelt zodat het duurzaam kan worden ingezet.

Waarom scheiden?

Van het gescheiden GFT-afval wordt 2/3 in composteerinstallaties verwerkt tot compost en 1/3 eerst vergist zodat het naast compost ook biogas oplevert, dat als groene energiebron wordt ingezet. De afkorting GFT staat voor groente- fruit- en tuin en is al het (organisch) afval van ongekookte groente, fruit, gekookt keukenafval en etensresten en het kleinschalige afval afkomstig uit de tuin zoals bladeren en klein snoeiafval. De fractie gekookt keukenafval en etensresten in het GFT noemen we swill.

Hoe verzamelen?

Goed afsluitbare containers zorgen ervoor dat je GFT-afval is afgeschermd en dat je in de warme periodes van het jaar minder last hebt van hinderlijke geuren. Veel gebruikte inzamelmiddelen zijn de bekende groene rolcontainers (al dan niet met composteerbare binnenzak) en de met een draaideksel afsluitbare GFT-tonnen. De inzamelmiddelen kan je eenvoudig in abonnementsvorm laten ledigen.

Wat zegt de wet?

Uitgangspunt van de Wet milieubeheer is dat bedrijven verplicht zijn alle afvalstoffen te scheiden, gescheiden te houden en gescheiden af te geven, tenzij dat redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. De richtlijn afvalscheiding voor bedrijven zegt dat je bij meer dan 200 kilo GFT/swillafval per week, verplicht bent om de stroom te scheiden van het restafval.

Hoe wordt het verwerkt?

Stap 2: GFT & Swill verwerking
Hoe wordt het verwerkt? image