2 Afval verwerken & recyclen

Textielrecycling

95% van al het afgedankte textiel kan voor hergebruik of recycling worden ingezet. Dit geeft aan hoe belangrijk het is deze stroom te scheiden van het restafval. Ook kleding die kapot en versleten is, poetsdoeken, oud beddengoed en knuffels vallen onder textiel en kunnen gerecycled worden.

Hoe wordt textiel verwerkt?

Al het verzamelde textiel wordt gesorteerd. Als eerst op soort en daarna op kwaliteit. Kan de kleding nog gedragen worden? Dan komt het vaak in het buitenland terecht, bij landen in Afrika of Oost-Europa. Kapotte en versleten kleding, of bijvoorbeeld professioneel vernietigde kleding, wordt ingezet voor recycling.

Hoe wordt textiel gerecycled?

Kleding en ander textiel dat niet in de originele vorm bruikbaar is, kan goed gerecycled worden. Bijvoorbeeld om poetslappen van te maken. Ook kunnen de materialen vermalen worden totdat er alleen nog maar vezels overblijven, vervezelen heet dat. Vaak zijn deze vezels een bonte verzameling van kleur waar nieuwe producten van worden gemaakt, zoals tassen en dekens. Het kan ook als vulmateriaal voor onder andere meubilair worden ingezet.

Hoe wordt het verzameld?

Stap 1: Textiel
Hoe wordt het verzameld? image