2 Afval verwerken & recyclen

Papier- & Kartonrecycling

Oud papier en karton is voor 100% te recyclen en daarom een belangrijke grondstof voor nieuw papier en karton. Zo bestaat in Nederland gemaakt papier en karton voor 82% uit oud papier en karton!

Hoe wordt het papier verwerkt?

Onze milieuvriendelijke wagens halen het papier en karton bij je op en brengen het naar onze verwerkingslocatie. Daar wordt het papier van het karton gescheiden en eventuele vervuiling verwijderd. Vanuit de MVO gedachte vragen we hierbij hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De overgebleven gescheiden stromen worden door een grote persmachine in balen van wel 600 kilo geperst voor transport naar de papierfabriek. Als klant ontvang je van ons inloggegevens voor je persoonlijke online omgeving, waar je de gewichten van je ledigingen kunt bekijken en downloaden.

Hoe wordt het papier en karton gerecycled?

Voor zowel papier als karton is de werkwijze nagenoeg hetzelfde. De papierfabriek maakt van de balen een papierbrij oftewel pulp door het te vermengen met water. Om de laatste vuilresten te verwijderen, zoals nietjes en paperclips, zeven ze de pulp. De papiervezels die overblijven gaan in een ontinkter waar met hoge druk luchtbelletjes door de vezels worden geperst zodat de inkt los komt. Voor wit papier wordt de pulp daarna gebleekt met zuurstof of waterstofperoxide. Bij karton is dat niet nodig. Na het drogen en persen van de pulp ontstaat er een eindproduct. Dit kan worden ingezet om nieuwe kartonnen of papieren producten van te maken!

Wat wordt er van gemaakt?

Stap 3: Circulaire papierproducten
Wat wordt er van gemaakt? image

Hoe wordt het verzameld?

Stap 1: Papier & Karton
Hoe wordt het verzameld? image