2 Afval verwerken & recyclen

Koffiedik hergebruik

Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar koffiedik hergebruiken kan echt! Niet om nieuwe koffie van te zetten uiteraard, maar wel om lekkere paddenstoelen op te kweken. Deze oesterzwam paddenstoelen kunnen direct gegeten worden of in de vorm van een heerlijke snack.

Hoe wordt koffiedik verwerkt?

Koffiedik wordt bij bedrijven verzameld in vaatjes, emmers of containers en door ons opgehaald. Wij maken dit klaar voor vervoer naar de kweker. De kweker gebruikt het koffiedik om er paddenstoelen op te kweken.

Hoe wordt koffiedik hergebruikt?

In de kwekerij maken ze een substraat van voornamelijk koffiedik met nog enkele organische ingrediënten en voegen daaraan sporen van paddenstoelen toe. Dit mengsel wordt in een zak gestopt om het een aantal weken te laten broeien. Er vormen zich witte draden in de zak, het begin van nieuwe oesterzwam paddenstoelen! Na zes weken worden aan het uiteinde van de draden buiten de zak de paddenstoelen zichtbaar. Het leuke is dat van de gekweekte oesterzwam paddenstoelen vegetarische snacks worden gemaakt die je zelf weer kan opeten!

Hoe wordt het verzameld?

Stap 1: Koffiedik
Hoe wordt het verzameld? image