2 Afval verwerken & recyclen

Koffiebekerrecycling

Koffiebekers kan je als aparte afvalstroom inzamelen. De papieren bekers krijgen een tweede leven als hygiënepapier, en je realiseert een aanzienlijke kostenbesparing door het uit je restafval te halen.

Hoe worden koffiebekers verwerkt?

Koffiebekertjes van zowel papier als polystyreen kunnen uitstekend worden verwerkt en gerecycled als ze apart zijn verzameld. Papieren koffiebekertjes worden in een shredder in kleine snippers gesneden, zodat de dunne plastic coating aan de binnenkant (die ervoor zorgt dat het bekertje waterdicht is) stuk gaat. De snippers worden machinaal tot balen geperst, zodat ze makkelijker kunnen worden vervoerd naar de papierfabriek. Voor plastic bekertjes maken we gebruik van een gesloten systeem. Deze bekertjes gaan ook in een shredder om ze te versnijden. De snippers worden gereinigd en verder vermalen, tot er granulaat overblijft. Ze worden als zuivere stroom polystyreen verder verwerkt.

Hoe worden papieren koffiebekers gerecycled?

In de papierfabriek worden de snippers geweekt in een groot bassin met warm water, de papierpulper. Het plasticlaagje en de lijm worden gescheiden van de al dan niet bedrukte papiervezels. De kletsnatte papiervezels worden vervolgens in een ontinktingsmachine gestort. Die blaast lucht door de pulp waardoor er belletjes komen. De belletjes borrelen naar boven en nemen de inkt mee omhoog, zodat die loskomt van de papiervezels. De inktlaag wordt dan van het bassin afgeschept. De overgebleven pulp wordt gebleekt, zodat het mooi wit wordt. Als laatste wordt de pulp ontdaan van het water door het te zeven en te verwarmen. Zo blijven de droge vezels over. De vezels worden platgewalst en op grote rollen gedraaid om er weer hygiënepapier van te kunnen maken. Het resterende papierslib van te korte vezels en productvreemde materialen uit de papierpulper worden verbrand in een verbrandingsinstallatie, waar er CO2-neutrale elektriciteit en warmte mee wordt opgewekt.

Wat wordt er van gemaakt?

Stap 3: Circulaire papierproducten
Wat wordt er van gemaakt? image

Hoe wordt het verzameld?

Stap 1: Koffiebekers
Hoe wordt het verzameld? image