2 Afval verwerken & recyclen

Glasrecycling

Gescheiden verpakkingsglas kan voor 100% gerecycled worden. Glasrecycling bespaart grondstoffen en energie. Gelukkig vindt in Nederland al 71% van het verpakkingsglas zijn weg terug om gerecycled te worden.

Hoe wordt glas verwerkt?

Een glazen statiegeld fles die je naar de supermarkt hebt teruggebracht wordt totaal zo’n 10 a 30 keer opnieuw gevuld. Uiteraard na een grondige inspectie en reiniging van de fles. Afgekeurde flessen komen bij het glas in de glasbak terecht. Uit het glasafval worden als eerste verontreinigingen zoals deksels, doppen, kurken en etiketten tussen de glasscherven vandaan gehaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van mageneten en een luchtstroom. Ook een laser kan worden gebruikt om grote verontreinigingen te detecteren. Het glas wordt gesorteerd op kleur en in kleinere scherven gebroken. Dit wordt naar de glasfabriek gebracht.

Hoe wordt glas gerecycled?

De glasfabriek maakt weer wit, groen of bruin glas van het oude glas. De scherven worden in de fabriek in ovens zo hoog verhit, dat ze smelten en vloeibaar worden. Het vloeibare glas wordt in een speciale machine in druppels geknipt, die in mallen vallen. Daarna worden de druppels met perslucht tegen de rand van de mal geblazen en worden de vormen afgekoeld, totdat het glas in de nieuwe vorm (bv. een pot of fles) is uitgehard. Door bij de productie van glas oude glasscherven te gebruiken wordt zo'n 25% energie bespaard. Glasscherven smelten namelijk bij een lagere temperatuur dan de grondstoffen voor nieuw glas (kwartszand, soda en kalk) en dus is er minder energie nodig.

Hoe wordt het verzameld?

Stap 1: Glas
Hoe wordt het verzameld? image