2 Afval verwerken & recyclen

GFT & Swill verwerking

GFT-afval en swill zijn goed te gebruiken om biogas op te wekken. Daarnaast is het na composteren een vruchtbare voedingsbodem voor de grond. In 2015 is 1,4 miljoen ton gft-afval gecomposteerd of vergist.

Hoe worden GFT-afval & Swill verwerkt?

Van het gescheiden GFT-afval inclusief swill wordt 2/3 in composteerinstallaties verwerkt tot compost en 1/3 eerst vergist zodat het naast compost ook biogas oplevert. Vergisting vindt in speciale biogas installaties plaats. Het is een biologisch proces, waarbij verschillende soorten micro-organismen het GFT-afval omzetten in biogas. Dit gas kan in een verbrandingsmotor worden omgezet naar duurzame elektriciteit en warmte. De resten die na vergisting overblijven kunnen vervolgens ook nog worden gecomposteerd.

Wat is composteren?

Composteren is een puur natuurlijk proces, waarbij planten- en voedingsresten met behulp van de al aanwezige schimmels en bacteriën worden afgebroken tot ze bijna vergaan. Hoe kleiner het GFT-afval geshredderd wordt, hoe beter de compostering werkt. De bacteriën en schimmels die erop aanwezig zijn, breken de voedingsstoffen af en leven hiervan. Ondertussen scheiden ze gassen, water en warmte af, waarmee de compost wordt verrijkt. Als je langs een composteringsinstallatie komt, ruik je die gassen duidelijk. 

Hoe wordt GFT-afval gerecycled?

In de tuin- en akkerbouw wordt compost gebruikt om struiken, gewassen, groente en fruitbomen een vruchtbare voedingsbodem te bieden. Compost is namelijk rijk in voedingsstoffen voor de grond, zodat planten beter groeien, mooier bloeien en grotere vruchten krijgen. Je hoeft het alleen maar rechtstreeks op de aarde uit te strooien.

Hoe wordt het verzameld?

Stap 1: GFT & Swill
Hoe wordt het verzameld? image